Snijbiet, hoort in een moestuin!

SNIJBIET

Snijbiet is de mooiste groente om in de moestuin te hebben. Het is er in alle kleuren van de regenboog: rood, paars, oranje, geel en wit. Deze lekkere bladgroente is makkelijk te telen en is nauwelijks vatbaar voor ziektes. Een aanwinst voor iedere moestuin dus!

Snijbiet zaai je in het bed van de bladgroente. Zaai het niet op de plaats waar het jaar ervoor bieten stonden. Dat kan voor problemen zorgen. Snijbiet kun je zaaien vanaf maart/april tot augustus. Als je het zaad dicht op elkaar zaait kun je het blad jong oogsten. Jong blad is lekker als salade of gemengd door gewone sla. Zaai snijbiet voor het blad op regels met een tussenafstand van 30 centimeter. Leg op iedere 5 centimeter 1 zaadje. Dun het uit op 10 centimeter.

Je kunt ook bladribben van snijbiet telen. Het is wat minder gebruikelijk maar wel heel lekker. Wanneer je bladribben wilt oogsten, zaai je de snijbiet op rijen met een afstand tussen de rijen van 40 centimeter. Je legt op iedere 5 centimeter een zaadje en dunt uit zodat er iedere 20 centimeter een snijbietplant opkomt. Je wacht dan tot je lekker dikke stengels hebt.

Snijbiet zaad
Biologisch zaad is verkrijgbaar van De bolster bij Indoorvolkstuin. Als je toch snijbiet gaat zaaien is het wel leuk om wat variatie te kiezen. Let bij het kopen wel goed op welk type je koopt: voor blad of teelt van snijbiet ribben. Daar zit echt verschil tussen.

Snijbiet oogsten
Snijbietblad kun je blijvend oogsten wanneer je telkens het buitenste blad plukt. In het hart van de plant groeit dan weer nieuw blad en zo heb je lange tijd oogst. Bij de teelt van stelen oogst je de hele plant als ze lekker dik en groot zijn. Als je de stelen teelt, zorg dan dat je regelmatig wat oude mest bij de planten strooit. Dan krijg je lekker dikke stelen!